Dr. Fáklya Mónika
endokrinológus

Édesanyám gyermekápolónőként dolgozott, így kerültem kapcsolatba először az egészségüggyel. Otthon mindig elérhetők voltak az aktuális gyermekgyógyászati könyvek, mert szeretett a munkájában naprakész lenni, én pedig már általános iskolában ezeket olvasgattam. Így amikor a pályaválasztás szóba került, az orvosi egyetemre esett a választásom. Korábban még felmerült, hogy esetleg ápolónőnek vagy tanítónőnek menjek, de azt biztosan tudtam, hogy akármit is választok, gyermekekkel szeretnék foglalkozni.

Az orvosegyetem elvégzése után (1993-ban végeztem), amikor felvételi elbeszélgetésen voltam a leendő munkahelyemen, a főigazgató úr és az osztályvezető úr igencsak meglepődtek, amikor ugyan még gyermekgyógyász szakvizsgám sem volt, de már azt is megmondtam, hogy újszülöttgyógyászatra specializálódnék. Az életem azonban végül máshogy alakult. A gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzését követően -amelyet 2001–ben, kiváló eredménnyel tettem le-, a kórházunkban megszűnt a pathológiás újszülött osztály. Így a neonatológia szakvizsga letétele munkahely váltást is feltételezett volna. Mivel a gyermekeim ekkor még kicsik voltak, a Klinikán nem akartam dolgozni, mert tudtam, hogy a gyógyítás-kutatás-oktatás hármasa mellett nem lenne elegendő időm a gyermekeimre. Márpedig azt nem akartam, hogy úgy nőjenek fel, hogy rám nem számíthatnak. Új szakterületet kellett választanom, hogy anyai énem is olyan lehessen, amilyennek szerettem volna. Így –mivel a tanulmányaim során érdekesnek találtam ezt a területet,- endokrinológus lettem. Ezt a második szakvizsgát 2004-ben, szintén kiváló eredménnyel tettem le.

Természetesen a család mellett a hivatásomra is kell gondolnom, hogy mindig naprakész ismeretekkel állhassak a betegeim rendelkezésére. Ezért rendszeresen járok szakmai továbbképzésekre, kongresszusokra. Ezeken  előadásokat tartok, illetve szakmai cikkeket írok szaklapokba és ismeretterjesztéssel is foglalkozok. Egy korábban a legjobb egészségügyi honlapnak választott internetes lapon rendszeresen segítek a betegeknek orvosi tanácsokkal, és ismeretterjesztő írásokkal.

Elmondhatom magamról, hogy szerencsés vagyok, mert a mai napig nagyon szeretem a munkámat. Ez  valódi nyomozói munka. Éppen nekem való, mert szeretek gondolkozni és alaposan végigvenni a lehetőségeket. Ráadásul, orvosként sem szűkülök be, mert nem csak egy-egy szervet vizsgálok, hanem sok területre kell kitekintenem, amikor a probléma okait keresem. Az endokrinológia szakvizsgában nincs elkülönítve a gyerek- és felnőtt endokrinológia, így a kórházban gyermek endokrin szakrendelést vezetek, -melyet én hoztam létre-, magánpraxisomban pedig felnőttekkel és gyermekekkel egyaránt foglalkozom.

Az endokrinológiai betegségek közül minden korosztályban a leggyakoribb a pajzsmirigy-probléma, de a gyermekek jelentős számban jönnek növekedési- és serdülési panaszokkal. Az ilyen jellegű betegségek nagy része jól kezelhető, ha időben fordulnak orvoshoz. Az iskolaorvosi és házi gyermekorvosi hálózat itthon nagyon jól működik, sok gyerek köszönheti az egészségét annak, hogy idejében eljutott szakrendelésre.

Munkám során sokat beszélgetek a betegeimmel, mivel abszolút hiszek a holisztikus gyógyítási szemléletben, a test és lélek gyógyításának egységében. Az endokrinológián belül is van ennek létjogosultsága, hiszen számos kórkép hátterében húzódnak meg lelki tényezők, amelyek befolyásolhatják a betegség kimenetelét. Az empatikus hozzáállás, ami a gyermekek szorongását oldja az orvosnál, nálam alapvető, és természetesen a felnőttek is ugyanezt tapasztalhatják meg a rendelésemen. Véleményem szerint megéri időt fordítani arra, hogy megismerjem a betegeimet, szerintem ezzel válok igazán alapos orvossá.

A következő problémák esetén várom bejelentkezésüket: Elhízás, pajzsmirigy betegségek gyanúja, növekedési problémák, nemi érési, és működési zavarok, kóros szőrnövekedés, gyermekkori magas vérnyomás hátterének kivizsgálása, kórosan alacsony testsúly endokrin hátterének tisztázása, egyéb endokrinológiai betegségek kizárása, illetve kezelése.

Rendelő: Bem tér 14.