Az ép pajzsmirigyszövet egyenletes ultrahang szerkezetű (echogenitású) szerv a két lebeny elkülönülve ábrázolódik jobb és bal oldalon, köztük az összekötő résszel (isthmus).

Méretének normális felső határa nőnél 18 ml, férfinél 25 ml.

 

Mire jó az ultrahangvizsgálat?

Manapság az ultrahangvizsgálat már könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált. Nagyon sok helyen jól alkalmazható diagnosztikus módszer, így a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére is kiválóan alkalmas.

Mivel a pajzsmirigy közvetlenül a bőr felszíne alatt helyezkedik el, a vizsgálófej számára jól megközelíthető. Megítélhető a szerv alakja, nagysága, szerkezete, a benne található eltérések jellege, helyzete és mérete is. Alkalmas arra is, hogy a megtalált göbökből pontosan célzott, tűbiopsziás mintavétel történjen.

 

A pajzsmirigy és megbetegedései

Golyva

Golyva vagy más néven struma elnevezés alatt a pajzsmirigy megnagyobbodását értjük. Lehet egyenletes vagy egyenetlen szerkezetű. Egyenletesen nagyobb lehet a pajzsmirigy pl. jódhiány esetén. Az egyenetlen ultrahang szerkezetet többnyire göbök vagy cysták okozzák.

A golyva olyan nagy méretet is elérhet, hogy beterjed a szegycsont alá. Ennek gyanúja felvetődik a vizsgálatkor, de a pontos megítéléshez ilyen esetekben a CT vizsgálat szükséges, mert az ultrahang erre a területre már nem tud terjedni a csont árnyékoló hatása miatt.

A göbök megléte nem nyújt felvilágosítást arról, hogy a pajzsmirigy hogyan működik, ez csak hormonvizsgálatokkal tudható meg. A pajzsmirigyben lehet egyetlen vagy több kisebb nagyobb göb is. Amennyiben nincs más figyelemfelhívó tünet, az 1 cm alatti göbökkel nincs teendő, de mindenképpen követni kell az esetleges méretváltozásukat. Amennyiben gyanú merül fel, akár kisebb göböket is tovább kell vizsgálni, de az 1 cm nagyság feletti göbökből tűbiopsziával mintavételt szoktak javasolni, hogy szövettani vizsgálattal megnézzék azt.

A rosszindulatú pajzsmirigygöbökre jellegzetes lehet, hogy a környezetüktől nem választhatók el egyes helyeken vagy szabálytalan kontúrúak, ill. a környezetükben kóros nyirokcsomókat látnak. Biztos diagnózist csak a szövettani vizsgálat tud mondani, így ennek nagy jelentősége van.

A tűbiopszia tapasztalt vizsgáló kezében 95%-os pontosságú, gyakorlatilag szövődménymentes eljárás. Kis fájdalommal ugyan jár a mintavétel, de ez eltörpül az általa nyert információ jelentősége mellett.

 

Pajzsmirigy cysta

A cysták kis, folyadékkal telt tömlők a pajzsmirigyben. Ha túl nagy méretet érnek el, tű segítségével leszívhatóak így a méret követésénél szintén támaszkodunk az ultrahangra. A leszívott folyadékban talált sejteket szintén megvizsgálja cytológus szakember, hogy az esetleges rosszindulatú folyamatokra fény derüljön.

 

Autoimmun pajzsmiriggyulladás

Az autoimmun pajzsmiriggyulladás gyakrabban előforduló megbetegedés. Ilyenkor jellemzően a mirigy megnagyobbodása mellett az ultrahang szerkezet egyenetlenségét látják. Előfordulhatnak e mellett göbök is, mert a betegség hajlamosít ezek képződésére. Ilyen esetekben ugyanaz az eljárás, mint gyulladásmentes pajzsmirigyben, hiszen a gyulladás nem zárja ki, hogy esetleg más probléma is fennálljon egyidejűleg.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatát jó, ha olyan szakember végzi, aki ebben jártas, és nap mint nap több hasonló vizsgálatot végez. Szerencsére a legtöbb helyen ilyen szakembert találnak a betegek.